ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Η DS μελετά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αυτοκινήτων της από το στάδιο του σχεδιασμού. Ο περιορισμός της κατανάλωσης καυσίμου είναι μέρος αυτής της προσέγγισης. Το αυτοκίνητο που έχετε αγοράσει (ή σκοπεύετε να αγοράσετε) ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Ενημερωθείτε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την προσέγγιση αυτή. Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει συμβουλές και τις καλύτερες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας.

Αυτές οι απλές συμβουλές αφορούν τον τρόπο που χρησιμοποιείτε και συντηρείτε το αυτοκίνητό σας. Το οδηγικό σας στυλ για παράδειγμα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει την κατανάλωση έως και 15%.
Διαβάστε αυτό το τμήμα προσεκτικά για να αποφύγετε τις συχνές επισκέψεις στο βενζινάδικο. Έχουμε ταξινομήσει αυτές τις συμβουλές κατά σειρά σπουδαιότητας, με βάση το μέσο όρο των ωφελημάτων που θα είχατε σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της χρήσης.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ

Odyssey_Motorisation

Η επιλογή της σωστής ταχύτητας είναι ένας απλός τρόπος βελτιστοποίησης της κατανάλωσης.
Παρά το γεγονός ότι αρκετές φορές χρειάζεται να διατηρείτε μία σταθερή ταχύτητα για λόγους ροής κυκλοφορίας και ασφάλειας, είναι συχνά εφικτό να οδηγείτε λειτουργώντας τον κινητήρα σε χαμηλότερες στροφές.

Με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, επιλέξτε την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα. Εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει ένδειξη αλλαγής ταχυτήτων, επιλέξτε όποτε αυτό είναι δυνατό, την προτεινόμενη ταχύτητα. Ένας κινητήρας που λειτουργεί σε χαμηλές στροφές καταναλώνει λιγότερα καύσιμα, ακόμη και αν νομίζετε ότι δουλεύει πιο δύσκολα για να κινήσει το αυτοκίνητο.
Με κιβώτιο χωρίς συμπλέκτη, ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, μια αυτόματη λειτουργία προσαρμόζει τις αλλαγές ταχυτήτων ανάλογα με το στυλ οδήγησης. Χρησιμοποιήστε αυτή τη λειτουργία όποτε αυτό είναι δυνατόν, και οδηγείτε ήρεμα. Χρησιμοποιήστε το πεντάλ του γκαζιού με ‘σύνεση’, και η αυτόματη λειτουργία θα βελτιστοποιήσει την κατανάλωση, επιλέγοντας την πιο κατάλληλη σχέση μετάδοσης. Στα 50χλμ. η οδήγηση με 5η αντί για 3η, μειώνει την κατανάλωση από 20 έως και 25%.

Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε οικονομία, και να έχετε και ταυτόχρονη ακουστική άνεση. Όταν το αυτοκίνητό σας είναι σταματημένο, π.χ. σε ένα φανάρι, ή σε μια διασταύρωση, δεν αφήνουμε την πρώτη ταχύτητα. Επιλέγουμε το νεκρό, ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη φθορά του συμπλέκτη.
Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει λειτουργία Stop & Start, ο κινητήρας θα σβήσει αυτόματα. Αυτή η λειτουργία επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου κατά την οδήγηση στην πόλη.

 

ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΗΡΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Odyssey_Innovation_Afil

Η νευρική και επιθετική οδήγηση με απότομες και συνεχείς επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, αυξάνει την κατανάλωση.

Οδηγώντας πολύ κοντά στο προπορευόμενο αυτοκίνητο ταλαιπωρεί τόσο τον κινητήρα, όσο και τα φρένα σας, ιδιαίτερα στην πόλη. Και η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση.
Οδηγήστε όσο είναι δυνατόν, με σταθερή ταχύτητα, κρατώντας απόσταση από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα cruise control ή περιοριστή ταχύτητας, χρησιμοποιήστε το κάθε φορά που είναι εφικτό ώστε να διατηρήσετε μια σταθερή ταχύτητα. Όταν χρειάζεται να επιβραδύνετε, αποφεύγετε το φρενάρισμα της τελευταίας στιγμής.

Προβλέψτε τις συνθήκες, και χρησιμοποιείτε τον κινητήρα για επιβράδυνση, ώστε να επιτύχετε μία φυσική επιβράδυνση. Αφήστε εντελώς το πεντάλ του γκαζιού για μηδενική κατανάλωση. Προσπαθήστε να προβλέψετε την κατάσταση της κυκλοφορίας κοιτάζοντας μπροστά. Για παράδειγμα, προσαρμόστε την ταχύτητά σας και επιβραδύνετε όπου είναι δυνατό, νωρίτερα για να αποφευχθεί το απότομο φρενάρισμα στο φανάρι. Οδηγείτε με μέτρια ταχύτητα ώστε να καταναλώνετε λιγότερο. Με λίγα λόγια, οδηγείτε ήρεμα, ξοδεύετε λιγότερα.

 

ΜΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΝΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Όσο πιο βαρύ είναι το αυτοκίνητο, τόσο πιο πολύ δυσκολεύεται – και καταναλώνει φυσικά – ο κινητήρας. Όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε τη μεταφορά αντικειμένων που δεν χρησιμεύουν άμεσα, ειδικά τα βαριά αντικείμενα.
Μεταφέρετε τα πάντα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Η τοποθέτηση φορτίων στην οροφή, έχει αρνητική επίπτωση στην αεροδυναμική, άρα και στην κατανάλωση. Χρησιμοποιείτε μπαγκαζιέρα μόνο εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική. Αφαιρέστε τη μπαγκαζιέρα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.

ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΑΣ

tyres-ds

Όταν τα λάστιχα λειτουργούν με χαμηλότερη πίεση, η αντίσταση κύλισης αυξάνεται. Ο κινητήρας ‘ζορίζεται’ περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταναλώνει και περισσότερο.
Τα υπο-φουσκωμένα λάστιχα μπορεί να υπερθερμανθούν, να προκληθεί απώλεια πρόσφυσης και απότομη φθορά που μπορεί να προκαλέσει κλατάρισμα. Το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών διατίθεται σε πολλά μοντέλα της μάρκας, και είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βοήθημα, αυτό όμως δεν υποκαθιστά τους τακτικούς ελέγχους.

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία προκαλούν φυσικές διακυμάνσεις της πίεσης των ελαστικών. Για παράδειγμα, η πίεση πέφτει σε κρύο καιρό (μετάβαση από καλοκαίρι σε χειμώνα).
Έτσι, θυμηθείτε να ελέγχετε και να ρυθμίζετε τακτικά την πίεση των ελαστικών, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία πέφτει απότομα, και επίσης όταν το αυτοκίνητό σας μεταφέρει βαριά φορτία. Για την ασφάλειά σας, να τηρείτε τις πιέσεις που αναγράφονται από τον κατασκευαστή, οι οποίες ισχύουν για κρύα ελαστικά.
Η χρήση “χειμερινών” ελαστικών αυξάνει σημαντικά την αντίσταση κύλισης σε στεγνό οδόστρωμα. Τα ελαστικά αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια σε κακές καιρικές συνθήκες, αλλά θα πρέπει να αφαιρούνται κάθε φορά που οι συνθήκες το επιτρέπουν.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Καταναλώνετε περισσότερο σε μποτιλιάρισμα ή σε συχνές σύντομες διαδρομές. Στην πυκνή κυκλοφορία, ο οδηγός έχει την τάση να οδηγεί νευρικά επιταχύνοντας και φρενάροντας απότομα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά η κατανάλωση.
Ο προγραμματισμός κάθε διαδρομής έχει θετική οικονομική επίδραση. Αποφύγετε, εφόσον είναι δυνατόν, τις ώρες αιχμής και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Προγραμματίστε τη διαδρομή σας έτσι ώστε να μπορείτε να οδηγείτε ομαλά, χωρίς απότομες και άσκοπες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.

Αν κολλήσετε σε μποτιλιάρισμα, σβήστε τον κινητήρα. Το ίδιο, και όταν κάνετε μια γρήγορη στάση για να αγοράσετε κάτι. Το σβήσιμο του κινητήρα σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι μία αυτόματη κίνηση συνήθειας. Έτσι θα μειώσετε την κατανάλωση, καθώς και τις εκπομπές των καυσαερίων και των ρύπων.

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΖΕΣΤΑΜΑ

Όσο πιο κρύος είναι ο κινητήρας, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να κινηθεί. Σε σύντομες διαδρομές το χειμώνα, η κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας μπορεί να αυξηθεί έως και 50%. Όταν βάλετε μπροστά τον κινητήρα, δεν χρειάζεται να περιμένετε για να ζεσταθεί. Ξεκινήστε το συντομότερο δυνατό διατηρώντας μία μέτρια ταχύτητα. Ο κινητήρας σας θα ζεσταθεί πιο γρήγορα όταν κινείστε. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί για να παίρνουν μπροστά χωρίς τη χρήση του γκαζιού, δεδομένου ότι αυτό καταναλώνει χωρίς να βοηθά σε τίποτα.

 

ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ

Οδήγηση με ταχύτητες πάνω από 50χλμ με ανοιχτό παράθυρο, ή την ηλιοροφή, αυξάνει σημαντικά την αεροδυναμική αντίσταση.
Αυτό ισχύει επίσης για μοντέλα cabrio που κινούνται με ανοικτή κουκούλα. Όταν οδηγείτε με ταχύτητα, κλείστε τα παράθυρα για να εξοικονομήσετε καύσιμα. Χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό. Ο κλιματισμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όταν το αυτοκίνητο κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

 

ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ‘ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΑ’ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Odyssey_Innovation_Ecran-tactile

Όλα τα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου σας τροφοδοτούνται από τον κινητήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείτε, τόσο περισσότερα καύσιμα καταναλώνετε. Σε γενικές γραμμές, ακολουθήστε μια λογική προσέγγιση: μην αφήνετε τα ηλεκτρικά συστήματα να δουλεύουν άσκοπα.
Απενεργοποιήστε λειτουργίες όπως τη θέρμανση των καθισμάτων, το ξεθάμπωμα του πίσω παραθύρου, ή τον ανεμιστήρα, ή επιλέξτε μία χαμηλή ένταση τόσο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας. Ο κλιματισμός χρησιμοποιεί την ενέργεια του κινητήρα.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, στην προσπάθεια διατήρησης χαμηλής θερμοκρασίας στο εσωτερικό, η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί έως και 25%. Χρησιμοποιήστε συνετά τον κλιματισμό. Εάν έχετε αυτόματο σύστημα, μην επιλέξετε μια πολύ χαμηλή θερμοκρασία, και όχι πάνω από 4 ή 5 βαθμούς χαμηλότερη από την εξωτερική. Εκτός από την εξοικονόμηση καυσίμων, θα αποφύγετε και το «θερμοκρασιακό σοκ» όταν μπαίνετε ή βγαίνετε από το αυτοκίνητο. Αν το αυτοκίνητό σας είναι παρκαρισμένο στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεκινήστε σε χαμηλή ταχύτητα, με τον κλιματισμό σε λειτουργία, και όλα τα παράθυρα ανοιχτά για να διώξει το ζεστό αέρα.
Στη συνέχεια, ο κλιματισμός μπορεί, με κλειστά παράθυρα, να κρατήσει την καμπίνα σε σταθερή θερμοκρασία. Για να αποφύγετε να ‘βράσει’ το αυτοκίνητό σας, προσπαθήστε να παρκάρετε στη σκιά, και αν είναι παρκαρισμένο στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιήστε προστατευτικά ή περσίδες στα παράθυρα. Αν το αυτοκίνητό σας έχει περσίδες, κλείστε τις, ιδιαίτερα αν έχει ηλιοροφή.

 

ΚΑΝΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Αν τα υποσυστήματα του οχήματος (κινητήρας, κιβώτιο ταχυτήτων, κλιματισμός, λάστιχα, κλπ) είναι κακοσυντηρημένα, το αυτοκίνητό σας λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά και καταναλώνει περισσότερο.
Για να λειτουργεί το αυτοκίνητό σας στη μέγιστη απόδοσή του, θα πρέπει να φροντίζετε για την τακτική του συντήρηση από επαγγελματία μηχανικό. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα εξαρτήματα και τα αναλώσιμα (λάδια, φίλτρο αέρα, ελαστικά, κλπ) είναι εγγυημένα, συνιστώνται και έχουν εγκριθεί από τη DS. Κάθε εξάρτημα που χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητό σας πρέπει να πληροί ορισμένες σαφείς προδιαγραφές. Το λάδι του κινητήρα, για παράδειγμα, παρέχει λίπανση, αλλά συμβάλλει επίσης στην απόδοση του κινητήρα. Αυτό ισχύει και για τα περισσότερα από τα μέρη που χρησιμοποιούνται από το αυτοκίνητό σας. Ένα κακοσυντηρημένο σύστημα κλιματισμού καταναλώνει πολύ περισσότερο.
Είναι δικό σας συμφέρον να εξασφαλίσετε ότι το αυτοκίνητό σας είναι καλά συντηρημένο, δεδομένου ότι θα καταναλώνει λιγότερο, είναι πιο αξιόπιστο, και θα διατηρήσει και υψηλή την τιμή μεταπώλησής του.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

Environnement_Eco-ConduiteΈχετε μόλις αγοράσει το καινούργιο σας αυτοκίνητο.
Για να πετύχετε τη μέγιστη οικονομία, χρειάζεται μία σύντομη περίοδος στρωσίματος.
Το αυτοκίνητό σας θα φτάσει το βέλτιστο επίπεδο της κατανάλωσης μετά από 3 έως 5.000 χιλιόμετρα.
Με λίγα λόγια, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα και να εξοικονομήσετε χρήματα, οδηγείτε με σύνεση.